Tampereen Urheiluakatemian Pesisakatemia

 

Urheilun tukiverkosto

Tampereen Urheiluakatemia on Pirkanmaan alueella toimiva yhteistyöverkosto. Urheiluakatemian toimintaa koordinoi Varalan Urheiluopisto ja sitä rahoittavat Tampereen kaupunki sekä Suomen Olympiakomitea.

Tampereen Urheiluakatemia kuuluu valtakunnalliseen urheiluakatemiajärjestelmään, jonka yhteistoimintaa koordinoi Suomen Olympiakomitea. Suomessa on kaikkiaan 19 urheiluakatemiaa, joista kymmenen on Suomen Olympiakomitean auditoimia huippu-urheiluakatemioita. Tampereen Urheiluakatemia sai huippu-urheiluakatemiastatuksen syyskuussa 2009.

Urheiluakatemioista Olympiakomitean nettisivuilla. Lisätietoa Tampereen Urheiluakatemiasta akatemian omilta sivuilta.

Tampereen Pesisakatemia on Tampereen Urheiluakatemian alainen toimija. Pesisakatemian tavoitteena on kehittää ja auttaa alueella opiskelevia huippupesäpalloilijoita tai huipulle aikovia tulevaisuuden lupauksia valmentautumisessa ja opiskelussa Pirkanmaan alueella.

Kenelle

Tampereen urheiluakatemiaan voivat hakeutua ensisijaisesti Pirkanmaalla opiskelevat, oman lajinsa huipulla urheilevat ja sinne tähtäävät urheilijat korkea-asteelta (ammattikorkeakoulut ja yliopistot) sekä toiselta asteelta (lukiot ja ammattiopistot). Akatemian jäsenyyden saamiseen vaikuttaa oman lajiliiton pisteytys. Pesäpalloliitto on määritellyt pesäpalloilijoille pisteytykset, jotka löytyvät täältä. Tampereen Pesisakatemiaan valittavalta opiskelijalta vaaditaan vähintään 4,0 lajiliittopistettä. Pisteytyksestä vastaa liiton koulutus- ja valmennuspäällikkö.

Toisen asteen koulutuksen vaatimat testit järjestetään Tampereella kaksi kertaa vuodessa. Lisätietoa pesisakatemian koordinaattorilta Juha Antikaiselta (juha.antikainen@varala.fi). Korkea asteen pisteytys tapahtuu hakemusten perusteella.

Tehtävät

1. Auttaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä
>
linkki opiskelijan ja oppilaitoksen välillä
2. Luo asiantuntijaverkostoja ja välittää tietoa urheilijan asiantuntija- ja tukipalveluista
>terveydenhuolto
>valmennuksen tukitoimet
3. Järjestää koulutuksia ja tapahtumia
>yhteistyössä Varalan Urheiluopiston, UKK-instituutin ja Tampereen
Urheilulääkäriaseman, Hämeen Liikunnan ja Urheilun, lajiliittojen, seurojen ja
oppilaitosten kanssa
4. Kehittää ja tukee paikallista urheilutoimintaa ja harjoitteluolosuhteita
>yhteistyössä seurojen, kaupungin, lajiliittojen, alueen ja urheiluoppilaitosten kanssa

5. On mukana koordinoimassa valtakunnallista urheiluravitsemuksen asiantuntijaverkostoa sekä Terve Urheilija ja Terve koululainen -ohjelmia
>yhteistyössä Varalan Urheiluopiston ja UKK-instituutin kanssa

Pesisakatemian toiminta

Tampereen pesisakatemian valmentajana toimii Juha Antikainen (juha.antikainen@varala.fi). Akatemian muiden tehtävien lisäksi pesisakatemia järjestää aamuharjoitukset Pirkkahallissa tiistai ja torstai aamuisin klo 8.00 - 10.00. Akatemiavalmennuksella pyritään mahdollistamaan parhaat mahdolliset harjoitusolosuhteet kaikille alueen pelaajille yhteistyössä Pirkanmaan alueiden seurojen kanssa. Iltaisin akatemialaiset harjoittelevat yhdessä Manse PP:n ja Räpsän joukkueiden kanssa.

Pesisakatemian uutena toimintamuotona Hämeenkyrön yhteiskoulussa aloitetaan syksyllä 2014 urheilulinja, jossa painotetaan pesäpalloa. Yläkoulun ja lukion käsittävä F.E.Sillanpään koulu on ensimmäinen alueella pesäpalloon panostava yhteiskoulu. Koulu sijaitsee Hämeenkyrön pesäpallostadionin välittömässä läheisyydessä.

Akatemiavalmennus toteutetaan yhteistyössä pelaajien omien seurojen ja valmentajien kanssa.